Een hoogsensitieve militair?

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 16:41

Anders bedraad. De korte versie van neurodivergentie. De werking (bedrading) van de hersenen van neurodivergente mensen is anders dan van neurotypische mensen. Zo worden mensen met een gemiddelde (‘normale’) neurologische en psychologische ontwikkeling van de hersenen genoemd.

 

Anders bedraad. Het is iets onzichtbaars op het eerste gezicht. Ken jij ze? Mensen met ADD, autisme, dyslexie, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit? Waarschijnlijk zeg je nu ja, omdat je het te horen hebt gekregen van iemand. Mogelijk van een dokter of specialist. Maar kan jij aan je buurman of buurvrouw zien of diegene ADD heeft? Soms weten mensen zelf niet eens dat ze neurodivergent zijn.

 

Doordat er steeds meer kennis voorhanden is, kan er ook op steeds jongere leeftijd iets vastgesteld worden. Maar wat nou als je in de dertig of veertig bent en met jezelf in de knoei zit? Je kan niet meer aarden. Je bent onrustig, piekert veel, vind je werk misschien niet meer leuk of bent steeds maar op zoek naar datgene wat hopelijk verlichting brengt.

Dit zijn enkele kenmerken die ik zelf heb ervaren, maar ook terug hoor bij ex-militairen. Ik ben in de afgelopen twee jaar op onderzoek gegaan naar waar dit vandaan kwam en kan nu op 42e jarige leeftijd pas zeggen "Ik ben neurodivergent". Verrast het me? Ja! Zijn er dingen herkenbaar? Yes! Geeft het mij nu rust? Zeker weten!

 

Je vraagt je nu vast af waarom ik er pas zo laat achter gekomen ben. Daar kan ik heel makkelijk antwoord op geven: omdat ik er eerder nooit 'last' van heb gehad. Ik weet al jaren van mezelf dat ik liever één op één met mensen spreek en dan heb ik het liever niet over koetjes en kalfjes. Ik kan slecht tegen meerdere (onverwachte) geluiden, drukte en feller licht. Ik heb een sterk reukvermogen, raak emotioneel bij muziek en kan onwijs genieten van de natuur.

 

Tot zover nog niks aan de hand. Misschien ben ik introvert of herken je nu een hoogsensitiviteit persoon (HSP). Maar zo tegendraads als het klinkt, kan ik toch ook helemaal opgaan tijdens Pinkpop of een concert van Live. Ik houd van extremere sporten (raften, canyoning, klettersteig etc) en heb een grote behoefte aan afwisseling en variatie. Daarnaast ben ik creatief, ondernemend en leg ik snel verbanden.

 

Elementen die altijd in mijn leven waren totdat ik mijn groene pak aan de kapstok hing. Ik werd moeder, studeerde af aan het HBO en startte met een kantoorbaan als P&O adviseur. Daarnaast deed Covid haar intrede en had ik alle ingrediënten voor disbalans verzameld.

 

Covid heeft veel impact op mensen gehad en bij veel mensen is die impact er helaas nog steeds. Desondanks zijn er ook mensen die er baat bij hebben gehad. Mensen die erachter zijn gekomen wat ze nou echt willen of dat ze zich beseffen dat op kantoor werken toch helemaal niet zo verkeerd is.

 

Door de Covid-periode realiseerde ik mij dat ik mijn balans moest herstellen. Zo gezegd zo gedaan, echter brandde ik na een jaar bijna af. Gelukkig is mij dit overkomen, want zo is de echte zoektocht naar mijn onrust gestart. De afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel gelezen over de hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSS). Alles viel op zijn plek. Dit ben ik!

 

Inmiddels weet ik waarom ik er als militair nooit 'last' van heb gehad. Ik deed de dingen die ik leuk vond (oefeningen, uitzendingen, grensverleggende activiteiten, schietwedstrijden etc) en mijn dagen, weken en maanden zaten vol afwisseling en variatie. Tijdens mijn HBO studie had ik als militair ook een kantoorbaan, maar kon ik genoeg ondernemen en in mijn behoeftes voorzien.

 

Ik was een hoogsensitieve militair, maar heb het nooit geweten. Soms denk ik wel eens, zal ik weer militair worden want dan wordt het weer zoals vroeger en heb ik nergens meer 'last' van. Gelukkig zie ik het niet meer als een last, maar omarm ik mijn kwaliteiten. Ik heb mijn draai weer gevonden en dankzij alle informatie van onder andere Saskia Klaaysen en Esther Bergsma weet ik hoe ik beter met mijn disbalans kan omgaan.